Meerdere foto’s verkleinen en/of watermerken met Photoshop

(Heb je geen Photoshop? Lees dan dit bericht!)

Ongeveer twee jaar geleden schreef ik het bericht ‘Meerdere foto’s tegelijk verkleinen‘ waarin ik uitleg hoe je met een simpel stukje software gemakkelijk meerdere foto’s tegelijk kunt verkleinen en desgewenst ook nog een watermerk kunt toevoegen. Nog steeds heeft dit bericht enkele honderden ‘pageviews’ per maand.  Hieruit blijkt dat er nog steeds veel behoefte is aan mogelijkheden om veel foto’s tegelijk te verkleinen. Dit is dan onder andere de reden dat ik er nogmaals aandacht aan besteed.

Omdat het steeds vaker voor komt dat op nieuwe laptops en computers Adobe Photoshop Elements is geïnstalleerd, zal ik eerst beschrijven hoe het verkleinen en/of watermerken met deze software gaat. Daarna zal ik uitleg geven hoe het kan met behulp van Adobe Photoshop CS4.

 

Met Adobe Photoshop Elements (klik hierals je Photoshop CS4 hebt)
>
 1. Ga via ‘Bestand’ naar ‘Meerdere bestanden verwerken’.
 2. Selecteer ‘Map’ achter ‘Bestanden verwerken van’. Bij ‘Bron’ selecteer je de map op je pc waarin de foto’s staan die je wilt gaan bewerken. Bij ‘Doel’ selecteer je de map op je pc waar uiteindelijk de foto’s moeten worden opgeslagen.

  >
 3. In het vak ‘Naamgeving van bestanden’ kun je er voor kiezen om de bewerkte bestanden een extra waarde in de bestandsnaam mee te geven zoals een serienummer, serieletter of de datum. Als je dit wilt dien je ‘Namen van bestanden wijzigen’ aan te vinken en jouw keuze op te geven.
 4. In het vak ‘Afbeeldingsgrootte’ kun je bepalen of en naar welke maat je de foto’s wilt verkleinen. Het handigste is als je de maat in pixels invoert. Als je bijvoorbeeld foto’s gaat verkleinen om ze weer te geven op een website, kun je de hoogte instellen op 600 pixels. Als je dan ‘Verhoudingen behouden’ aanvinkt, hoef je bij ‘breedte’ niets in te vullen. Die wordt dan namelijk automatisch bepaald. Verder kun je nog opgeven in welke resolutie de foto’s opgeslagen moeten worden. Bij 200 dpi (dots per inch) blijft de kwaliteit van de foto’s redelijk goed, maar kan het zijn dat de foto’s groter (meer kb) zijn.

  >
 5. In het vak ‘Bestandstype’ kun je aangeven in welk bestandstype de bewerkte foto’s opgeslagen moeten worden. Als de oorspronkelijk bestandstype van de foto’s JPEG is, is het gebruikelijk om de bewerkte foto’s ook als JPEG. Wel kun je eventueel kiezen voor een hogere of lagere kwaliteit. Als je alleen foto’s wilt verkleinen, kun je op OK klikken.Wil je ook een watermerk toevoegen, lees dan verder.
  >
 6. In de rechter kolom van het venster klik je op ‘Labels’ zodat de opties zichtbaar worden. Zorg dat als eerste de optie ‘Watermerk’ is geselecteerd. Je kunt nu de tekst voor het watermerk opgeven. Vervolgens kun je de positie bepalen. Kies nu een lettertype, lettergrootte 18, dekking en kleurcode. Klik nu op OK en kijk in de ‘doelmap’ voor het resultaat.

Voorbeeld van resultaat:

<


 

 

Met Photoshop CS4
>

ALLEEN VERKLEINEN

 1. Ga via ‘Bestand’ naar ‘Scripts…’ > ‘Afbeeldingsprocessor…’
 2. Selecteer bij 1 de map met foto’s die je wilt bewerken, en bij 2 de map waarin de bewerkte foto’s uiteindelijk moeten komen.
 3. Bij 3 bepaal je in welk bestandstype de foto’s opgeslagen moeten worden en na het aanvinken van ‘Passend maken’ voer je de maximale grootte van de foto’s in.
 4. Bij 4 zorg je dat ‘handeling uitvoeren’ niet is aangevinkt
 5. Klik nu op uitvoeren en ga naar de doelmap om naar het resultaat te kijken

>

Onderstaande beschrijving is voor het laatst bijgewerkt op 22 april 2011

VERKLEINEN EN WATERMERK TOEVOEGEN

Bedenkt vooraf in welke afmetingen je de verkleinde foto’s uiteindelijk wilt krijgen. Een gangbare afmeting waarbij een foto bij elke schermresolutie goed bekeken kan worden, vind ik 800x600px. De langste zijde van de foto zal dan 800px worden.

Maak ook alvast de keuze in welk lettertype je het watermerk op de foto wilt hebben en hoe groot hij moet worden.

 1. Open een originele foto in ‘landscape-stand‘;
 2. Ga via ‘Afbeelding’ naar ‘Afbeeldingsgrootte’ en stel het volgende in: Breedte: 800 (bijvoorbeeld). Aanvinken: ‘Stijlen schalen’, ‘Verhoudingen behouden’ en ‘Nieuwe beeldpixels berekenen’. Klik OK en maak de foto weer passend in het venster;
 3. Haal nu het venster ‘Handelingen’ tevoorschijn via ‘Venster’. Maak een nieuwe set aan en klik ‘Opnemen’;

 4. Voeg nu je gewenste tekst in met zwart en de gewenste tekstgrootte (ik heb gekozen voor 36), bijvoorbeeld linksonder op de foto. Een © krijg je d.m.v. Ctrl+Alt+C te gebruiken in bijvoorbeeld Kladblok. Je kunt het dan naar Photoshop kopiëren;
 5. Nadat je de gewenste tekst hebt geplaatst, klik je in het lagenoverzicht rechts op de tekst-laag en kies je voor ‘Tekst omzetten naar pixels’:
 6. Ga nu via ‘Filter’ naar ‘Stileer’ en ‘Reliëf’. Instellen: Hoek: 140, Hoogte: 3 pixels, Hoeveelheid: 100%. Klik op OK;
 7. Selecteer nu de tekstlaag en wijzig ‘normaal’ in ‘fel licht’;
 8. Beëindig nu het opnemen in het venster ‘handelingen’.

 

Ga nu via ‘Bestand’ naar ‘Scripts…’ > ‘Afbeeldingsprocessor…’

(Zie volgende schermafbeelding)

 1. Selecteer bij 1 de map met foto’s die je wilt bewerken. Bij 2 is het handig om te kiezen voor ‘Opslaan op dezelfde locatie’. De foto’s komen dan in een aparte map in die map. De originele foto’s worden dus niet overschreven;
 2. Bij 3 bepaal je eerst in welk bestandstype de foto’s opgeslagen moeten worden. Er naast vink je ‘Passend maken’ aan zet je zowel de breedte als de hoogte op de door jou gekozen afmeting.
 3. Bij 4 vink je ‘handeling uitvoeren’ aan en selecteer je de set waarin je de handelingen hebt opgenomen;
 4. Klik nu op uitvoeren en ga naar de doelmap om naar het resultaat te kijken.

LET OP! Het watermerk komt alleen in dezelfde grootte op verschillende foto’s als de foto’s met dezelfde camera in dezelfde resolutie zijn genomen. Wil je bovenstaande toepassen op foto’s die met verschillende camera’s zijn genomen? Zorg dan dat de foto’s dezelfde DPI krijgen. Dit doe je, voordat je al het bovenstaande toe gaat passen, zoals onder de volgende schermafbeelding staat beschreven.

 

Vooraf verschillende foto op dezelfde resolutie (dpi) zetten:

 1. Open een originele foto.
 2. Maak zoals hierboven een nieuwe handeling aan en klik op opnemen.
 3. Ga via ‘Afbeelding’ naar ‘Afbeeldingsgrootte…’.
 4. Zet nu de dpi (pixels/inch) op bijvoorbeeld 70 en klik op OK.
 5. Zet het opnemen nu stop.
 6. Haal nu de map met foto’s, waarop je later het watermerk wilt hebben, door de afbeeldingenprocessor en pas alleen de zojuist gemaakte handeling toe.
 7. Nu kun je de handeling voor het plaatsen van het watermerk toepassen.

>
Een voorbeeld van het uiteindelijke resultaat:


 

 

Heb je op- of aanmerkingen? Laat het mij weten door een reactie te plaatsen!

19 Comments

 1. A. Gaalman

  Heel erg bedankt!
  Scheelt me enorm veel tijd.
  Hartelijke groet,
  A. Gaalman

 2. Ingrid

  Hallo Peter, ik heb een probleem waarvoor ik tot op heden nog geen oplossing heb kunnen vinden.

  Ik bewerk mijn foto’s met Photoshop CS5 en al mijn foto’s zijn na bewerking 1890 x 2835 pix. 20 x 30 cm met een resolutie van 240 pix/inch

  Ik heb 2 watermerken aangemaakt, 1 x voor landschap formaat en 1 x voor portret. Als ik de watermerken plaats dan komt de ene keer het merk goed te staan, dan weer links, of rechts. Groot genoeg of te klein….. ik moet ze iedere keer opnieuw bewerken :-(

  Heb jij voor mij een oplossing voor dit probleem?
  Alvast bedankt!

  M.vr.gr. Ingrid

  • Ingrid

   Ik ben inmiddels zelf achter het probleem gekomen!

   M.vr.gr. Ingrid

   • Sorry dat ik niet eerder kon reageren. Goed om te horen dat het je is gelukt. Ik zou je hebben verwezen naar het onderste gedeelte van dit bericht vanaf “Let op”. Voor het op dezelfde plaats krijgen van de tekst zou ik je aan hebben geraden om de tekst direct op de juiste plek te beginnen en niet meer te ‘slepen’. Ook wil het nog weleens bijdragen als je de uitlijning, lettertype en lettergrootte van de tekst instelt voordat je de plaats van de tekst gaat bepalen.

    Hoe heb jij het uiteindelijk opgelost?

 3. Ingrid

  Hallo Peter,

  Is niet erg dat je wat later reageerde. Aldoende leer je een heleboel bij over de werking van Photoshop 😉

  Op foto’s die ik cropte kwam het watermerk goed te staan. Ik crop mijn foto’s op formaat 20 x 30 cm met een resolutie van 240 ppi. (Is dit een goed formaat of zou het beter kleiner, of groter moeten?)
  Foto’s die ik niet gecropt had kregen een heel klein watermerk dat uit het lood stond. Deze foto’s hadden dus nog een groter formaat qua pixels en qua afmeting. Ik moest dus mijn ongecropte foto’s omzetten naar 20 x 30 cm. Dan komt het watermerk wel op de goede plaats.

  Ik snap echter nog steeds niet dat op de ongecropte foto’s het watermerk dan links en dan weer rechts kwam te staan. ??? Theoretisch zou het dan toch ook iedere keer op dezelfde plek moeten komen?

  Nu ik toch bezig ben, nog een vraagje a.u.b. Wat is een goed formaat voor een panorama foto?

  Bedankt voor de hulp!

  Fijn weekend, Ingrid

 4. yolandaguffens

  Hallo Peter,
  ik was bezig om foto’s te verkleinen zodat ik ze kan versturen in een normaal formaat…
  je kunt de foto’s verkleinen ,maar dan wordt om pixels gevraagd en ik heb geen flauw idee wat dat dan moet zijn…
  het gaat me om alleen verkleinen, stap 3..W: … H:…
  en wat wil 5 zeggen bijkwaliteit?
  dank alvast voor je reactie

  • Wat je invult heeft betrekking op de grootte waarmee de foto uiteindelijk op een beeldscherm weergegeven kan worden. Gangbare maten van beeldschermen zijn 1024×768, 1280×1024, 1400×1050, 1680×1050 en 1920×1080 pixels. Als je bijvoorbeeld achter W: 1024 invult, zal een liggende foto (landscape) bij iemand op een scherm van 1024×768 de volledige breedte vullen (bij 100% weergave). Voor het alleen laten zien van een foto (dus niet om nog te bewerken of af te drukken), zou 800 ook al voldoende kunnen zijn. De voorbeeld-foto onderaan dit artikel is bijvoorbeeld 800 x 533 pixels. De 5 bij kwaliteit heeft betrekking op de mate waarmee de foto gecomprimeerd wordt opgeslagen. Lager dan 5 zou ik niet gaan om een redelijke kwaliteit te behouden.

 5. Kan dit ook met Photoshop CS5? (heb NL versie)

  • Het zou mij verbazen als je het met CS5 niet kunt, terwijl het met CS4 wel kan. Ik gok dus op ja. Als ik jou was zou ik het even proberen…

 6. Oke zal poging proberen in de stappen van CS4 je hebt uitgelegd. Ben benieuwd hoe handleidingen werkt.

  bewaard de handleiding het watermerk altijd in het lijst? (dat je met knop klikt om te plaatsen)?

 7. Top Peter had van alles geprobeerd maar dit heb ik lekker even kunnen doen met een klein subtiel copyright en naam.
  Is het ook mogelijk een print hiervan te maken??
  Groet Greet

 8. Ik krijg steeds de melding dat “De opdracht omzetten in Pixels” etc niet beschikbaar is…

 9. lienke

  En kun je ook vertellen hoe ik het watermerk weer kan verwijderen? Op een of andere manier lukt me dit niet…. Ik heb Photoshop elements 10.

  • Hoi Lienke, een watermerk van een (jpg) foto verwijderen kan niet. Als dat wel zou kunnen zou heel het nut van een watermerk weg zijn, want dan kunnen anderen dat ook. Heb je de originele foto dan niet meer (op je camera staan)?

   Als je de foto ook in een Photoshop-document hebt opgeslagen, kun je daaruit simpelweg de (tekst)laag verwijderen waarin het watermerk staat.

 10. Beste Peter,

  Ik wil je graag om hulp vragen. Al 3 dagen ben ik bezig om een transparant watermerk te maken op mijn foto’s met Ps Cs6.
  wat ik ook probeer, ik krijg wel een watermerk maar niet transparant. kleur instellen of vervagen krijg ik geen transparante opstelling. Heel het net afgespeurd, jou uitleg is de meest begrijpelijke, maar deze is voor de Ps Cs4. maar daarmee loop ik ook elke keer opnieuw vast. Het begint een beetje op een zwaar bewaakt Ps geheim te lijken.

 11. Thanks! Ik kan nu in de nieuwe hotmail (nu outlook) de afbeeldingen niet meer verkleinen, wat handig is voor op mn telefoon. Dus was ik opzoek naar een manier in Photoshop Elements. Ik vond bovenstaande wel, maar deed toch net even iets niet goed waardoor het niet lukte. En dankzij het artikel wel! Wat een hoop werk scheelt dat! Bedankt!

  Groet,
  Tessa

 12. I read a lot of interesting articles here. Probably you
  spend a lot of time writing, i know how to save you a
  lot of time, there is an online tool that creates high quality, google friendly articles in minutes, just type in google – laranitas free content source

 13. Hoe kan ik een met Picasa aangebracht watermerk verwijdren?

 14. Jan de Sterke

  Goede middag Peter.
  Is er ook een mogelijkheid om dit watermerk in CS6 te plaatsen.
  Ik kom er met CS4 niet uit.

  Met vriendelijke groet: Jan de Sterke

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *